Lege controversată în Ungaria împotriva LGBTQ. Cetățenii pot raporta anonim cei care „pun la îndoială rolul căsătoriei”
Ungaria și-a apărat joi cea mai recentă lege controversată, considerată a viza persoanele LGBTQ, care permite cetățenilor să raporteze anonim pe cei care „pun la îndoială” „rolul căsătoriei și al familiei”.
Lege împotriva persoanelor din comunitatea LGBTQ
Adoptată la Budapesta săptămâna trecută, legea a modificat legislația din 2014 privind denunțarea abuzurilor, lărgind lista domeniilor în care cetățenii pot raporta abuzurile.
Cetățenii vor putea raporta „în interesul public de… a proteja modul de viață maghiar”, potrivit textului legii.
Printre noile subiecte acoperite de lege se numără „punerea sub semnul întrebării” a „rolului recunoscut constituțional al căsătoriei și al familiei”.
Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat joi că noul proiect de lege nu face decât să armonizeze legislația ungară cu o directivă UE din 2019 privind protecția avertizorilor de integritate.
„Am adoptat un standard juridic al UE”, a declarat Gulyas reporterilor la Budapesta, în timp ce aborda criticile la adresa proiectului de lege.
„La un moment dat (directiva UE) îi lasă legiuitorului maghiar posibilitatea de a evidenția anumite aspecte”, a spus el, adăugând că nu există planuri de a introduce sancțiuni în codul penal.
De la un amendament din 2019, Constituția Ungariei prevede că mariajul este posibil doar între un bărbat și o femeie, iar mama este o femeie și tatăl este un bărbat.
Ce spun activiștii
Legislația este „un nonsens juridic… menit să limiteze libertatea de exprimare fără a o sancționa efectiv”, a declarat Aron Demeter de la grupul de apărare a drepturilor Amnesty International Ungaria.
De la adoptarea proiectului de lege, unele persoane de pe rețelele de socializare și-au exprimat temerile că sesizările anonime ale cetățenilor ar putea duce la îndepărtarea copiilor din familiile formate din persoane de același sex.
„Nu este decât o continuare directă a campaniei homofobe și transfobe a guvernului”, a declarat Demeter.
„Încurajează și mai mult autocenzura într-un mediu în care membrii comunității LGBTQ sunt deja speriați”, a spus el.
Criticii proiectului de lege spun, de asemenea, că formularea vagă a acestuia înseamnă că s-ar putea aplica în egală măsură cuplurilor divorțate care cresc copii sau cuplurilor de sex diferit care nu doresc copii.
„Am ridicat această problemă… explicând că, bineînțeles, nu este o lege care să fie în concordanță cu valorile europene”, a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene Laurence Boone în cadrul unei vizite la Budapesta.
„Nu este un semnal politic bun”, a spus ea, adăugând că neclaritatea legii „ridică îngrijorări cu privire la punerea sa în aplicare”.
Măsura este cea mai recentă din agenda social-conservatoare dură a lui Orban, care a transformat Ungaria în ceea ce premierul naționalist numește un bastion creștin împotriva ideologiilor liberale.